Telèfons de contacte per informació sobre

Covid-19

Recomanacions oficials contra el

Coronavirus

Una entitat combat el deteriorament cognitiu a la ciutat

  • Carlos Jiménez

En l'última edició dels Premis Ciutat de Santa Coloma, l'associació Ajudam Predegent va rebre un guardó gràcies a la millor tasca continuada en pro de la ciutat. Un reconeixement merescut a l'activitat d'una entitat que es va crear l'any 2007 i que diàriament treballa per ajudar i donar suport a persones que pateixen deteriorament cognitiu lleu, una afecció que, en la majoria de casos, acaba desembocant en Alzheimer o altres tipus de demència.

L'objectiu de l'associació és alentir l'evolució dels pacients cap a aquestes malalties, millorar la seva qualitat de vida i ajudar-los a socialitzar en un moment de la seva vida en el qual comencen a patir problemes de memòria. Per detectar aquests casos, Ajudam Predegent treballa, al costat dels centres mèdics, amb un circuit de derivació que posa en contacte a les famílies dels pacients amb aquest projecte.

Per millorar la situació de les persones afectades, des d’Ajudam Predegent ens expliquen que funcionen amb un programa d'activitats pensades per treballar l'estimulació cognitiva d'una forma molt especialitzada. I és que s'ha demostrat que tallers com els d'activitat física o musicoteràpia, coordinats amb la resta d'activitats que realitza l'associació, frenen o alenteixen el deteriorament cognitiu.

El programa se subvenciona a través d'ajudes que rep l'entitat, ja que el preu que abonen els pacients i les famílies és merament simbòlic.

El creixement d'aquesta iniciativa, que és pionera a Catalunya, ha estat considerable. El 2007 comptava amb 9 pacients i ara, 12 anys després, ja ajuda 60 persones i té una llista d'espera de 25 persones.

El deteriorament cognitiu lleu afecta principalment la memòria anterògrada episòdica: no es perden els coneixements previs, ni s'oblida la pròpia biografia, però hi ha més dificultats per adquirir nous records. Alguns dels símptomes que poden ajudar-nos a detectar el deteriorament cognitiu són les dificultats per recordar que s'ha fet en els dos o tres dies previs, recordar on es guarden les coses, dificultats per trobar les paraules amb què volem expressar-nos, canvis en els estats d'ànim o repetició de les mateixes preguntes o comentaris durant una conversa.

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.