Mínimes vacunacions al bus sense cita prèvia de Can Zam

  • Josep M. Roca

No cal cita prèvia. Els que hi ha anat aquest matí no han fet gens de cua. En menys d’un minut han presentat la targeta sanitària o el DNI i han rebut la injecció. A Can Zam, avui, estan vacunant contra la Covid-19 amb la vacuna Jensen, la d’una sola dosi, a tots els major de 40 anys i als major de 18 anys que es presentin i siguin de col·lectius especials (hagin de viatjar, siguin monitors, etc..). Com a requisit bàsic, aquest sí, s'ha de ser de Santa Coloma.

Fins a les 20 hores s’hi pot anar, sempre que quedin vacunes. A mig dia en quedaven moltes i el personal sanitari demanava que se’n fes ressó mediàtic per poder atendre més gent.

El bus ha portat 1.000 dosis per vacunar i l’operatiu està preparat per atendre cues llargues, amb Protecció Civil de reforç en el control.

La veritat és que, passades les 12.30 hores, només s’havien posat sobre 120 dosis. I els personal sanitari no semblaven entendre-ho massa. A les fotos que il·lustren la informació es pot veure perfectament aquesta buidor.

La manca d’informació ha estat la clau. Els mitjans de comunicació locals no han estat avisats i no n’han pogut fer difusió. La convocatòria es va fer ahir només a través de les xarxes socials de l’alcaldessa Núria Parlon i de l’Ajuntament.

I això vol dir que ni el lloc web oficial de l’Ajuntament ho ha publicat hores d’ara. Ni l’espai dedicat dins el web a la vacunació de la Covid informa sobre aquesta possibilitat.

També des del Departament de Salud es podia tenir la informació, però buscar-la és molt complicat.

En la informació a les xarxes es transmetia que la vacuna es posaria només a majors de 40 anys, cosa que no era exacte, ja que des del primer moment els majors d’edat amb les característiques esmentades podien fer-ho. “Ens hem assabentat d’això fa poc”, ens explicava l’alcaldessa, “ no sabíem què es podia vacunar més gent”. Parlon ha anat a fer una visita al lloc de vacunació passat migdia i s’ha trobat el panorama.

L’autobús vermell de donació de sang en mig de Can Zam

La vacunació es fa dins un bus vermell dels que s’utilitza i així esta retolat per a les  donacions de sang que es troba aparcat en mig del parc de Can Zam, davant el llac i fora de les zones de pas de vehicles i vianants. I no hi ha cap indicatiu exterior que des de la distància pugui donar a entendre que allà es posen vacunes contra la Covid.

Això sí, hi ha molt d’espai per controlar les possibles cues que no s’han produït i per ubicar les tendes on hi ha el personal que controla l’accés a la vacuna i en la zona que s’ha destinat  per descansar desprès de rebre la punxada. Fins i tot la zona acotada amb cintes de seguretat és molt àmplia, el que mostra que s’esperaven cues importants.

Probablement, les xarxes socials particulars –dels joves que ja s’han punxat- podran ajudar a escampar la informació entre la població.

Malgrat haver-nos hi adreçat, El mirall.net no ha pogut obtenir cap informació més del Departament de Salut sobre aquest cas fins a la tarda. La informació que ens han facilitat no es corresponia amb el que passava a Can Zam, ja que molta gent de fora de la ciutat s'ha vacunat i pel que fa als menors de 18 anys ningú controlava si pertanyien a grups vulnerables. Segons el personal que atenia els que anaven arribant "aquí vacunem tothom que vingui".

Passat dos quarts de vuit de la tarda, s'havia completat la vacunació del miler de dosis disponibles. el que no està clar que s'hagi assolit íntegrament l'objectiu que ens explicaven des del Departament de Salut de "reforçar la vacunació en municipis on el percentatge de vacunats ara mateix més baix".

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Amb el suport de: