El colomenc que camina sobre el mar congelat de Finlàndia

  • Xavi Chica

Alejandro Piacentile Valderrama, més conegut com Alex Piache, és un colomenc que ja ha vist molt món als seus 28 anys. Però l'apassionant encàrrec que té ara entre mans, dirigir l'Acadèmia de l'Espanyol a la població finlandesa de Vantaa, a 20 minuts de la capital Hèlsinki, l'ha encisat. Indubtablement viu una experiència única, com ho deu ser caminar sobre un mar congelat a 31 graus sota zero, el que es veu a la fotografia d'aquesta notícia.

A Espanya, a Andorra, a Anglaterra, Nicaragua, Bolívia, Estats Units, Malta i ara Finlàndia. Viure de la teva passió, el futbol, ​​i fer-ho en tants països amb només 28 anys no està a l'abast de qualsevol, i per això el colomenc Alex Piache, actual director de l'Acadèmia de futbolistes de l'RCDE Espanyol a la població de Vantaa (Finlàndia) té bones raons per sentir-se un privilegiat de la vida. "Vaig arribar a Finlàndia al novembre de 2019, però no va ser fins al cap d'un any que va néixer la nostra RCD Espanyol Academy Hèlsinki. Tot i el nom, nosaltres treballem en l'àrea de Vantaa, a uns 20 minuts de la capital, i és on resideixo jo actualment. La meva capacitat per aprendre idiomes és força alta, i ja puc comunicar-me amb alguns jugadors en finès, però fora dels termes estrictament futbolístics encara em queda molt", explica.

Aquest colomenc nascut a Melilla, i criat a Santa Coloma des de petit, viu un moment dolç a Finlàndia, país que li encanta i on espera assentar-se. "És cert que tinc un somni, que és el d'aportar el meu coneixement en tots els continents, però per ara no tinc plans de moure'm. Espero que en una vida em doni temps per fer moltes més coses".

Un apunt interessant: Piache assegura que la gestió de la pandèmia que està fent el país nòrdic està sent una de les més eficients en tot el món.

Els hiverns en aquelles latituds són durs, però alhora deuen ser màgics segons les seves paraules. "Hi ha poca llum solar diversos mesos seguits, i el fred assoleix temperatures com les d'avui, que és de -27 graus amb una sensació tèrmica de -31 graus. Però aquí quan el sol brilla, ho fa d'una manera molt especial. I una de les coses més boniques que es pot experimentar és caminar sobre el mar congelat. És una sensació única de por i adrenalina alhora", descriu.

Piache recorda el seu passat com a jugador tant en la UDA Gramenet com a la Fundació Grama, entitats en què va travar bones i duradores amistats. "He viscut de tot en aquests clubs, des de moments increïbles i històrics fins a moments molt delicats, especialment a la UDA Gramenet. Allà em vaig iniciar, em vaig criar futbolísticament parlant i vaig conèixer a tècnics que després em van motivar per ser entrenador de futbol. Amb menció especial a Luis Morales i al seu germà Pedro, que en pau descansi, que alguna cosa van veure en mi quan vaig fer les proves i així vaig seguir fins arribar a entrenar amb el primer equip. I al president Antonio Morales, que sent jo jugador ja em va dir que tenia fusta d'entrenador (riu).

Aquesta temporada és molt important per a l'Espanyol, que no es pot permetre un any més a l'infern de segona divisió. Des de Hèlsinki també se segueix molt de prop la trajectòria del primer equip i l'expectació a l'acadèmia és màxima. "Representar els colors de l'Espanyol suposa una gran responsabilitat, i alhora un sentiment increïble pel que aquest club significa a nivell d'història, valors i club. A la nostra acadèmia a Finlàndia és un ritual seguir a el primer equip i s'ha creat un sentiment de pertinença molt bonic. Alguna vegada m'he trobat a familiars de nens del nostre club per Hèlsinki vestint la gorra i la bufanda de l'Espanyol, i és un sentiment increïble! Confio que tornarem a primera, per descomptat". 

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Amb el suport de: