Els delictes contra la llibertat sexual pugen un 50% a Espanya

  • Xavi Chica

Dissabte al matí va presentar-se a la Ciba l’informe #Totes sobre l’impacte de les violències sexuals en la vida de les dones, les nenes i els nens, en el que s’ha destacat un fort increment dels delictes contra la llibertat sexual a Espanya en els darrers anys. S’ha passat de 8.125 victimitzacions el 2015 a 12.204 al 2019, un increment del 50,2%, dels fets denunciats per persones que manifesten ser víctimes o perjudicades per alguna infracció penal contra la llibertat sexual.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha destacat: “No podem tolerar que les dones joves pensin que consentir i normalitzar pràctiques sexuals violentes és una decisió individual, d’alliberament i transgressió sexual. Aquest model de sexualitat és un mecanisme per controlar i sotmetre a les dones als desitjos patriarcals. El porno és l’escola de la violència sexual i l’erotització d’aquesta. Només una sexualitat basada en la igualtat serà emancipadora per a les dones. I és en això en el que estem treballant”.

Silvia Migueiz, directora de La CIBA, Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, ha afegit que “és cabdal posar llum en aquest fenomen i abordar les violències sexuals des d’una mirada de gènere perquè l’impacte que tenen sobre dones, nenes i nens és indiscutible, fruit de la situació de desigualtat estructural de les societats masclistes i patriarcals en les quals vivim. Obviar aquest anàlisi només contribuirà a continuar silenciant i amagant aquesta realitat tan devastadora"

Les violències sexuals impacten sobre dones i infants

El 95% dels autors de delictes contra la llibertat sexual a Espanya són homes, i el 85% de les víctimes són dones. Pel que fa a l’edat, és cabdal destacar que del total de víctimes de delictes contra la llibertat sexual enregistrats a Espanya entre el 2010 i 2019, un 45,65% són persones menors d’edat (nenes i nens).

D’altra banda, s’observa com les violències sexuals estan presents al llarg de la vida de les nenes i les dones especialment; destaca l’impacte sobre nenes i joves menors d’edat, que signifiquen el 42,38% del total, i el 31,19% que respon a la franja de les joves entre 18 a 30 anys. Aquests dos percentatges aglutinen el  73,6 % de les dones víctimes de violències sexuals.

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.