El català, majoritari en la retolació dels comerços colomencs

  • Xavi Chica

El català és la llengua amb més presència en la retolació principal dels comerços de Santa Coloma (53,3 per cent). Els rètols ambivalents, que es poden llegir tant en català com en castellà, i els que no tenen contingut lingüístic, representen el 19 per cent. D'altra banda, més del 81,8 per cent dels rètols identificatius  s'ajusten a la Llei de Política Lingüística. Són dades destacades de l'estudi que la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística van fer oficials a Manresa en el marc del programa Ofercat. 

Els índexs de retolació han experimentat una evolució positiva. Així, per exemple, a l'any 1998 la retolació identificativa dels comerços de Santa Coloma tenia un índex de 23 punts i ara n'ha obtingut un barem de 67. En cas de la retolació informativa, amb una perspectiva temporal més limitada, l'evolució va dels 25 punts el 2003 als 38 actuals. 

El treball de camp es va fer el 2019 amb dades de 501 establiments comercials de Santa Coloma, amb un mètode basat en l'observació visual de la retolació, l'anotació de la llengua d'inici dels interlocutors i la llengua d'adequació. 

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Amb el suport de: