3.428 colomencs viuen en països estrangers avui dia

  • Xavi Chica

A l'estiu de 2015 El Mirall.net va contactar amb 50 colomencs que aleshores vivien a l'estranger bé per desig propi o bé perquè la delicada situació econòmica els havia empès a fer-ho. Els seus testimonis els poden recuperar en l'hemeroteca del nostre web, concretament al número 112 de la nostra revista. En aquell moment no ens va resultar especialment difícil trobar a mig centenar de ciutadans colomencs repartits per tot el planeta. Doncs bé, a data de 2020 l'increment de colomencs que resideixen a l'estranger ha crescut de forma exponencial.

La dada es va exposar en el darrer ple municipal a instàncies d'una interessant moció presentada pel grup municipal d'En Comú Podem. El Padró d'Espanyols Residents a l'Estranger (PERE) apunta que actualment hi ha 3.428 ciutadans de Santa Coloma que viuen a l'exterior, el que suposa un increment espectacular respecte a la xifra de l'any 2010, quan es comptabilitzaven un total de 826 colomencs. La xifra s'ha multiplicat per quatre en una dècada marcada per l'enorme retrocés econòmic patit al país i que probablement sigui la causa de moltes d'aquestes migracions.

Santa Coloma ostenta un creixement d'emigrants molt més gran que el de la mitjana de Catalunya (en l'última dècada ha augmentat un 111 per cent) i la de l'Estat (66 per cent). Això demostra, segons l'exposició d'En Comú Podem, que "la migració és una tema de classe i la nostra ciutat és una de les més afectades davant la falta d'oportunitats laborals, impossibilitat d'accedir a un habitatge, etc.". I la tímida recuperació de l'mercat laboral fins a març de 2020 ha estat dinamitada ara per una pandèmia els efectes es deixaran notar molts mesos, potser anys.

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.