Distinció a la ciutat per la inversió que es fa en polítiques socials

  • Xavi Chica

Quatre ajuntaments de Catalunya, entre ells el de Santa Coloma de Gramenet, van rebre ahir el reconeixement com a Municipi Excel·lent en Inversió en Serveis Socials que atorga l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials. Els altres tres ajuntaments catalans distingits han estat Esparreguera, Mollet del Vallès, Sabadell i Sant Adrià de Besòs. 

Santa Coloma de Gramenet és un dels 28 municipis de l’Estat amb més de 20.000 habitants que destina una major inversió a cohesió i polítiques públiques socials. L’Ajuntament ha estat qualificat com a “excel·lent” per quart any consecutiu. Malgrat l'esforç, que en 2020 suposa ja més del 13 per cent del total del pressupost municipal, el consistori colomenc no pot per si sol donar resposta a totes les necessitats socials de la ciutat. 

Segons l’informe presentat, Santa Coloma va destinar un 12,2% del seu pressupost a inversió social durant el 2018, uns 113,07 euros per habitant, i va ser la segona població catalana dins del rànquing de l’excel·lència, després d’Esparraguera (196,12 €). 

Una altra dada a recalcar és que, d’entre les ciutats espanyoles que han aconseguit l’excel·lència, Santa Coloma és una de les que ha registrat un major increment percentual de la despesa social del 2018 al 2019, del 19,6%, una xifra només superada per Madrid.

L’alcaldessa colomenca, Núria Parlon, va rebre la distinció ahir en l'acte celebrat a Can Sisteré i en la seva intervenció va destacar l’esforç i el treball que realitzen els ajuntaments, el tercer sector  i especialment les persones tècniques i treballadores dels municipis de l’àmbit social, sobre les quals ha dit que “moltes vegades han de fer un treball afegit amb els propis companys d’altres departaments municipals per conscienciar-los sobre el component integral i la dimensió social que tenen els problemes socials, que no són només una competència de l’àmbit dels serveis socials”.

És el quart any que l’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials analitza els pressupostos que han dedicat els ajuntaments a Serveis Socials i Promoció Social. En el seu informe examina determinats criteris d’inversió social, i qualifica als ajuntaments en tres categories: excel·lents (28), precaris (34) i pobres (38). Només el 7,3% dels ajuntaments analitzats (385) compleixen els criteris d’excel·lència.

 

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.