Skip to main content

Illa i Aragonès, a Santa Coloma la primera setmana de campanya

  • Toni Salvador

Dos dels principals candidats a presidir la Generalitat després de les eleccions catalanes ja han fet de Santa Coloma el seu escenari de campanya. Tant el cap de llista del PSC, Salvador Illa, com el candidat d'ERC a la reelecció, Pere Aragonès, han acudit a la ciutat per presentar el seu projecte per Catalunya, aprofitant també les seves particulars arrels colomenques per fer-se fort en la que pot ser una plaça gran per ambdues formacions de cara als comicis.

Els uns de la mà de Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma i actual portaveu socialista, com a amfitriona i els altres amb Gabriel Rufián, cap de l'oposició a la cambra colomenca i portaveu republicà al Congrés, han canalitzat el seu pla al municipi per atansar la presidència catalana, tot i que en un context bastant diferent.

Un Illa sense Sánchez proposa "un gran pacte" Govern-ajuntaments

A la vora del precipici socialista arran la possible renúncia del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, Salvador Illa va acudir a Santa Coloma amb un objectiu de partit clar, a banda, és clar, de consolidar als seus votants, com a fortalesa habitual que és la ciutat pel PSC. D'aquesta forma, el ministre d'Indústria i Turisme, l'exalcalde barceloní Jordi Hereu, va animar a Sánchez a continuar en la brega del "combat democràtic" en favor de la política democràtica, personificant així el seu paper de revulsiu davant la baixa del seu cap de govern a l'acte.

Per la seva banda, Illa va escenificar una de les seves propostes de campanya, tot prometent elaborar "un gran pacte amb els municipis" entre Govern i ajuntaments per treballar conjuntament per a millorar els serveis públics. En aquest sentit, va criticar els més de "10 anys d'esquenes als ajuntaments" per part dels governs de la Generalitat i va comprometre's a treballar braç a braç amb els governs locals en àmbits com l'educació, la sanitat, l'habitatge, la seguretat i les infraestructures.

Mentrestant, en la mateixa línia que el seu líder, Parlon va replicar una de les habituals crítiques que realitza als plens, on va acusar l'Executiu català d'actuar "amb deslleialtat institucional, amb deslleialtat els municipis". Així, va retreure'ls haver culpabilitzat als ajuntaments de les seves polítiques d'habitatge i seguretat: "Amaguen com de malament ho fan quan l'economia va bé i posen les culpes sempre sobre tercers".

ERC reivindica la "prioritat" del Baix Besòs pel Govern

En un context totalment diferent del dels socialistes, el president català va escenificar a Santa Coloma una altra jornada de confrontació directa amb els seus rivals. Amb l'objectiu de mesurar-se amb l'expresident de la Generalitat i candidat de Junts, Carles Puigdemont, i amb Illa (ambdues figures a l'alça i cada cop a més distància del republicà), va criticar la dèria de les dues formacions de basar les seves candidatures en el "messianisme". Els uns amb el mateix Puigdemont, i els altres, amb el martiri de Sánchez dels darrers dies: "Sánchez és un mestre en aquest espectacle del personalisme, i Carles Puigdemont també ho és", va retreure.

Per la seva banda, el darrer candidat de la formació a Santa Coloma i ara cap de l'oposició, Gabriel Rufián, va exalçar la figura del seu president de partit, Oriol Junqueras, qui va passar-se 1.314 dies "de reflexió" a la presó, i no cinc a casa, com el mandatari socialista. I en el seu torn, l'exvicepresident català va reivindicar que va ser ERC qui va fer possible que es votés a la ciutat pel referéndum: "Nosaltres som els que vam fer possible l'1-O. Aquí, a Santa Coloma, els que van portar les urnes van ser els nostres".

Finalment, la diputada colomenca al Parlament Anna Balsera va destacar que durant aquest mandat, la zona del Baix Besòs ha estat "una prioritat" per la Generalitat. Així, ha destacat l'impuls de l'Executiu republicà al projecte del Media City Hub, a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, i de l'ampliació de l'L1 del Metro per connectar Santa Coloma amb Badalona.